2017. szeptember 6., szerda

Integrál utakon

Úgy tíz évvel ezelőtt került kezembe Ken Wilber könyve, A Működő Szellem Története. Nem olvastam akkor filozófiát, ez a könyv mégis nagyon tetszett. Sőt, emlékszem, hogy néhol aha-élményt is adott az olvasása. El is határoztam, hogy kicsit utánajárok, mi is a könyvben bemutatott integrál elmélet, lehet-e ezt itthon részletesebben tanulmányozni. Találtam egy felnőttképző iskolát, amely ezt a világnézetet képviselve hirdette meg képzését. Nyílt nap, beiratkozás, három év tanulás, csoportok, táborok, rengeteg élmény. Az Integrál Akadémia hallgatója lettem és a három éves iskolát 2014-ben elvégeztem. Kaptam szép papírt is: integrál tanácsadó. Sokat olvastam az iskola után, már filozófiát is, pszicho-, és spirituális témájú könyveket is.

Idén tavasszal az Ursus Libri kiadó jóvoltából a kezembe került egy újabb Wilber könyv magyar kiadása, Integrál Meditáció címmel. Inkább integrál mindfullness volt a könyv témája, de Wilberhez méltón sok tanítás is bele került. Ismét revelációval hatott rám az anyag. Wilber sok helyen átdolgozta az elméletét. Meglepődve olvastam, hogy amit pár éve tanultam és amiből vizsgáztam, azt a szerző már részben meghaladta.

Az idén jelent meg Wilber 800 oldalas új könyve, a Religion of Tomorrow. Jelenleg csak angolul hozzáférhető, belevágtam. Egész jól ment az olvasása. Közben megvettem további Wilber kiadványokat is: Integral Psychology; Integral Spirituality; The Fourth Turning; Sex, Ecology, Spirituality.

Egyre jobban izgatott, hogy a bővebb kiadványokban hogyan jelennek meg az Integrál Meditáció-ban megismert új gondolatok. Főleg a 2006-ban kiadott Integral Spirituality olvasásakor lepődtem meg nagyon. Az Integrál Akadémián az integrál elmélet kezdeti korszakából való egy dimenziós fejlődés modellt tanultuk, amit az integrál elmélet alkotói ezek szerint már több mint tíz éve meghaladottnak tekintenek.

Rászántam a nyarat és el kezdtem nyomozni. Wilber több helyen említi egyik tanítványának, Dastin DiPernának a nevét. DiPerna, akit Wilber az egyik legragyogóbb tanítványának tart, négy könyvet adott ki az elmúlt években. Irány az Amazon, tíz dollár ár környéki kiadványokról van szó. Megvettem az Earth is Eden, Streams of Wisdom, Evolution Ally, The Coming Waves e-book kiadványokat is. Nem állítom, hogy kiolvastam angolul mind a tíz könyvet. Sok fejezetet tanulmányoztam, böngészésemkor egy témát feldogozva a kiadványokat összehasonlítva haladtam.

Nagyon fontosnak tartom a most megismert az új tanításokat. Csak egy pár példa: újragondolták a megvilágosodás fogalmát, a pszichológiai felnövés és a spirituális felébredés útjait alaposan újradefiniálták, a wilberi létra, vagyis a múlt századi egy dimenziós wilberi tudatfejlődési modell alaposan átalakult, a tudatállapotok és a tudatstruktúrák megkülönböztetése kikristályosodva épült be a megújult „pszicho-spirituális” integrál elméletbe. A felnövés tudatstruktúrái és a felébredés tudatállapotai közötti összefüggéseket leíró Wilber-Combs mátrix értelmezése jelentősen kibővült.

Öt részes anyagot állítottam össze az elmúlt tíz év számomra legfontosabb újdonságairól. Elsősorban olyanoknak ajánlom, akik már járatosak az integrál elméletben. Elsőként következzen:


1. A felnövés és a felébredés útja



I.

Az integrál elmélet szerint az emberi létnek két fontos, de eltérő fejlődési formája van. Az egyik a tudatállapot szinteka másik a tudatstruktúra szintek fejlődési útja. E két növekedési, fejlődési mód egymás mellett, egymástól viszonylagosan elkülönülve bontakozik ki. A tudat állapotai meghatározzák, hogy mit (fizikai tárgyakat, finom tárgyakat, forma nélküli tárgyakat stb.) látunk, veszünk észre a világból, a tudat struktúrái meghatározzák, hogyan (mágikusan, mitikusan, racionálisan, plurálisan, integráltan) értelmezzük a látottakat. Másképpen kifejezve a tudat különféle állapotaiban észlelt jelenségeket a tudatstruktúránk alapján értelmezzük.


A tudat állapotait az emberiség több ezer éve tanulmányozza, közvetlen, 1. személyű saját élmények, introspektív, meditációs és kontemplációs tapasztalatok alapján. A tudatstruktúrák létezésére azonban csak nem rég, százhúsz-százharminc éve, a tudományos megfigyelések, kutatások derítettek fényt. Ezek önmegfigyeléssel nem mutatkoznak meg, mivel rejtetten, általában tudattalanul fejtik ki hatásukat. A tudatstruktúrák olyan mentális szerveződések, amelyeken keresztül a világot értelmezzük, beleértve a különféle tudatállapotainkban megélt élményeinket is. Tudatunk szerveződése, felépítése, a sémáink, hiedelmeink, szokásaink, gondolkodásunk automatizmusai, az intelligenciáink, a képességeink mind-mind tudatunk strukturális jellemzői. A vallásos élmények, a mindennapi érzelmeink, az álmaink, a meditatív-kontemplatív élményeink a tudat különféle állapotainak eredményei.

II.

felnövés a tudatstruktúrák egyre összetettebb, komplexebb szerveződése, ami a tudat egyre intelligensebb, kompetensebb működését eredményezi. Az ember nem csak egyszerűen okosodik, hanem többszörös intelligenciái (kognitív, erkölcsi, érzelmi, kinesztetikus, spirituális stb.) révén egyre magasabb tudatossággal jelenik meg. Tehát a felnövés egy felépítő út, ahol a cél az intelligenciák és kompetenciák relatíve egyre magasabb szinten való kibontakoztatása. Úgy tűnik, hogy ennek az útnak nincsen abszolút vége, valószínűleg újabb és újabb tudatstruktúrák jelennek majd meg az emberi felnövés kibontakozása során.

felébredés a tudat állapotainak gyakorlással, edzéssel való megdolgozása révén az Abszolút Valóságot takaró rétegek (ego, személyiség, idő/tér) leépítését jelenti. A tudat állapotainak megváltoztatása révén a valóság megfigyelésének helye, perspektívája módosul, a valóság Megfigyelő Pontja helyeződik át. A Megfigyelő Pont kifejezés arra utal, hogy a tudat honnan határozza meg saját forrását, az adott pillanatban önmagát mivel azonosítja. A Megfigyelő Pontok a tudatállapotok gyakorlással megszilárdult szintjei. A felébredés tehát egy lebontó út, ahol a cél a mindig jelen lévő Abszolút Valóság közvetlen megtapasztalása.

III.

Lebontani azt lehet, ami már felépült. Sorrendiséget érzek a két úttal kapcsolatban. Az egészség megőrzésének fontossága miatt a felnövés 6-8 szakasza közül az első 3-4-et olyan fontosnak tartom, hogy azok megszilárdulása előtti lebontásának megkezdése zavarokkal, veszélyekkel járhat. „Ha stabil szelf érzet nélkül kezdődik az Abszolút Szelf felé vezető út bejárása, az eredmény pusztulás is lehet” (Jack Englar). Vegyes üzem alakul ki: a felébredés útján járó célja eléréséhez visszabontja egóját, személyiségét, miközben tapasztalatait fejletlen, instabil egójával és személyiségével értelmezi. Ez dezintegrációs patológiákhoz, rosszabb esetben pszichózishoz is vezethet. A felébredés útjára lépés előfeltétele a felnövés útján elért stabil szelf érzet.


A következő fejezet: 2. A tudatfejlődés létramodelljének 3. emelete (Folyt. Köv.).


Nincsenek megjegyzések: